Red ‘echter’ uit het badwater!

Het woord ‘echter’ wordt meer en meer verkeerd gebruikt. Dat moet niet. Maar is dat een reden om dan het hele woord maar af te schaffen?

Collega Leonore Noorduyn belicht vandaag in een blogbericht het foutieve gebruik van ‘echter’: aan het begin van een zin, of midden in een zin met de verkeerde woordvolgorde. Ik citeer haar voorbeelden:

Het resultaat is spectaculair. Echter, er is ook wat tegen in te brengen.

Echter was dit nog echt in een onderzoekssysteem dat nog niet praktisch toepasbaar is.

Het eerste is niet fraai (maar misschien niet meer zo ‘fout’ als het ooit was), het tweede is ronduit foutief. Zo moet het niet. Maar vervolgens adviseert Noorduyn categorisch ‘echter’ door ‘maar’ te vervangen of de betreffende zin helemaal te schrappen. Exit ‘echter’.

Ik vind dat we zo het kind met het badwater weggooien. Ook als ‘echter’ in de meeste gevallen onnodig formeel is, blijven er teksten van gewicht over waar het rechtmatig een plaatsje verdient. Stukken met een plechtige toonzetting, documenten die gezag moeten uitstralen. De Koningin gebruikte in de Troonrede vorig jaar op een kleine tweeduizend woorden drie keer het woord ‘echter’. Dat vind ik helemaal terecht.

Selectief echteren: ik ben er helemaal voor. Maar ik wil voorkomen dat de goede echters onder de slechte moeten lijden.

Tags: , ,
Geplaatst in: Gelezen en gezien, Taal | Reacties: Nog geen reacties

Reageer

Om spam te voorkomen, worden alle reacties gescreend voordat ze op de blog verschijnen. Stuur je reactie niet voor de tweede keer in: hij verschijnt zodra hij gelezen is.

-------

Aton nieuws

Gemakkelijk: nieuwe berichten automatisch in uw inbox! Vul hieronder uw gegevens in: