SOS ligt dwars voor Rijks Museum

Het Rijksmuseum presenteerde onlangs zijn nieuwe huisstijl. Tot mijn afschuw en verbazing wordt in het logo de naam van het museum weergegeven als ‘RIJKS MUSEUM’. Inderdaad, met een spatie.

Die spatie is een keuze van vormgeefster Irma Booms. Voor haar gevoel, zei ze, waren het twee woorden. En het logo verwijst zo naar de koosnaam van het museum, het ‘Rijks’. Dat is leuk geprobeerd. Maar het museum heet Rijksmuseum, en zo zou het in het logo moeten staan. We gaan ook niet ‘spoor wegen’ schrijven omdat mensen zeggen dat ze ‘met het spoor’ reizen.

RIJKIS  MUSEUM

Het nieuwe logo: RiIJKS-spatie-MUSEUM

Dat een vormgeefster zo’n idee opwerpt, verbaast me niet. Het is per slot van rekening haar taak om met creatieve ideeën te komen en grenzen te verkennen. Wat me verbaast, is dat er niemand is geweest die in het hele traject tussen dit idee en de uiteindelijke aankondiging het gezonde verstand gehad heeft om te zeggen ‘Wacht eens even, we heten toch eigenlijk Rijksmuseum?’

Gelukkig hebben we de Stichting Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) nog. Voorzitter René Dings vertelde in het nieuws dat hij niet eerder zo veel meldingen binnenkreeg. Nu is het nog afwachten of dat wat uithaalt.

Is het erg, zo’n spatiefout? Het lijkt erop dat er in het Nederlands, of we dat willen of niet, steeds meer spaties binnensluipen. Ik denk niet dat we dat tegenhouden, en ik schrijf zelf zo nu en dan al een spatie waar die niet thuishoort omdat een woord zonder spatie voor de betreffende doelgroep hypercorrect zou overkomen. In zo’n geval trekt de (correct) ontbrekende spatie de aandacht die ik liever naar de inhoud zie gaan. Maar in dit geval is het voor de meeste mensen blijkbaar nog andersom. Het Rijks geldt ook een beetje als autoriteit – als die het al zo doen, waar maken we ons dan nog druk over? Nog even niet uit elkaar vallen dus, Rijksmuseum!

Tags: ,
Geplaatst in: Gelezen en gezien | Reacties: Nog geen reacties

Reageer

Om spam te voorkomen, worden alle reacties gescreend voordat ze op de blog verschijnen. Stuur je reactie niet voor de tweede keer in: hij verschijnt zodra hij gelezen is.

-------

Aton nieuws

Gemakkelijk: nieuwe berichten automatisch in uw inbox! Vul hieronder uw gegevens in: